Według najnowszego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z października br., w 2016 r. światowa produkcja mięsa ogółem zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton lub 0,2%, i wyniesie 319,8 mln ton. Wzrośnie ona (produkcja) przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, krajach Unii Europejskiej, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Spadnie zaś głównie w Chinach oraz Australii i Nowej Zelandii. Siłą napędową tego niewielkiego wzrostu produkcji ogółem będzie sektor mięsa drobiowego (wzrost produkcji o 0,9% do 115,8 mln ton), a także wołowego (wzrost produkcji o 0,3% do 67,8 mln ton) i owczego (wzrost produkcji o 0,6% do 14,1 mln ton). Produkcja mięsa wieprzowego obniży się zaś o 0,6% do 116,5 mln ton. Jak prognozują eksperci z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 31,1 mln ton mięsa (9,7% światowej produkcji mięsa), tj. o 4,4% więcej niż przed rokiem (w ubiegłym roku zanotowano spadek na poziomie 2,9%). W br. do handlu trafi przede wszystkim więcej wieprzowiny (wzrost o 10,8%), drobiu (wzrost o 4,4%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 0,3%), mniej zaś mięsa owczego (spadek o 2,8%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (40,8% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (29,3% udział), wieprzowinę (25,7% udział) oraz mięso owcze (2,9% udział).
(Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook, październik 2016 r.)