W dniu 31 stycznia 2024 roku w Pałacu w Walewicach odbyło się szkolenie na temat „Przydatność odmian soi do uprawy w warunkach glebowo- klimatycznych na obszarze Polski i ich wykorzystanie w przetwórstwie paszowym’’.
W szkoleniu brali udział Przewodniczący IRWŁ w Kutnie - Pan Andrzej Górczyński i Delegaci Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w Kutnie Włodzimierz Jaworski, Konrad Olejniczak oraz rolnicy z powiatu kutnowskiego.
Zakres szkolenia:
Optymalizacja uprawy soi
Soja jako cenna roślina przedplonowa
Soja w Prorejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym (PDO)
Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województw
Wykorzystanie rodzimej soi do produkcji pasz
Produkcja pasz „Bez MO’’
Zalecenia żywieniowe dla zwierząt monogastrycznych
Wymogi dla przetwórstwa soi, wymagania jakościowe
Możliwości współpracy producentów z zakładami paszowymi
Dotychczas nie udało się upowszechnić uprawy soi w Polsce, ale od kilku lat obserwuje się wzrost zainteresowania tym gatunkiem, szczególnie na południu kraju. Jednym z kluczowych jest wybór odpowiedniej odmiany, bo o tym, czy i jak soja będzie plonować, decyduje między innymi długość wegetacji. Aktualnie, w dobie obserwowanych zmian klimatycznych i potrzeby poprawy jakości zbyt uproszczonych płodozmianów, producenci rolni coraz częściej poszukują informacji na temat uprawy soi w naszym kraju. Podejmowane są wielorakie działania dotyczące wsparcia branży rolnej, uwzględniające popularyzację uprawy soi, głównie z powodu dążenia do poprawy samozaopatrzenia w białko, jak i rozwoju produkcji rolnej w oparciu o konwencjonalne zasady gospodarowania - bez GMO - zgodnie z oczekiwaniami społecznymi.
Magdalena Studzińska
Biuro Powiatowe IRWŁ w Kutnie