Bank BNP Paribas jest pomysłodawcą Food & Agro Conference, która pierwotnie nosiła nazwę Agrokonferencji. Pierwsza edycja tego wydarzenia skierowanego do sektora rolno-spożywczego została zorganizowana w 2006 r. i przez kolejne 15 lat stała się ważnym, dorocznym spotkaniem Banku z klientami i instytucjami z tej branży. Przez uczestników doceniana jest jako ważna platforma wymiany poglądów, świetna okazja do merytorycznej dyskusji, poruszania tematów aktualnych i istotnych dla producentów, przetwórców, dostawców i dystrybutorów działających w agrobiznesie. Wielu ceni sobie niepowtarzalną, rzeczową i przyjazną atmosferę Agrokonferencji.
W 2020 roku Agrokonferencja zyskała międzynarodowy charakter i przekształciła się w Food & Agro Conference.
Równowaga, do której przyzwyczailiśmy się przez ostatnie 30 lat, doznała ogromnego wstrząsu. Już w ostatnich latach pandemia COVID-19 oraz coraz bardziej odczuwalne zmiany klimatyczne dotknęły fundamentów tego, jak funkcjonują ludzie i życie gospodarcze. Jednak z dzisiejszej perspektywy wydaje się, że miało to miejsce w innej, spokojniejszej epoce.
Atak Rosji na Ukrainę oraz trwająca ciągle wojna przesuwają filary światowego ładu. Rynek żywności stawia czoła wyzwaniom w pierwszym rzędzie, odpowiadając choćby na przerwanie eksportu z Ukrainy czy przemieszczanie się uchodźców do państw Unii Europejskiej. Efekty wstrząsów są jednak dużo szersze, dotykając nas na każdym poziomie i w każdym wymiarze funkcjonowania: od pełnienia roli konsumenta aż do zarządzania w wymiarze strategicznym największymi organizacjami czy państwami.
W tym roku Food & Agro Conference poświęcamy dyskusji nad tym, jaka równowaga kształtuje się w wyniku zachodzących zmian. Poszukujemy tego, co najbardziej istotne. Stawiamy pytania o wyzwania i trendy. Zapraszamy do udziału 1 grudnia 2022 roku!
Źródło: Bank BNP Paribas