15 grudnia 2021 roku Rada Powiatowa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w Rawie Mazowieckiej zorganizowała szkolenie dla delegatów i rolników z powiatu rawskiego nt.: „Prowadzenia gospodarstwa ekologicznego w świetle obowiązujących przepisów”. Szkolenie poprowadził Pan Arkadiusz Kartus - właściciel sadu EkoMarchaty, założyciel Stowarzyszenia Polskich Sadowników Ekologicznych pn. PolskiEkoOwoc, Licencjonowany Doradca ProBiotechnologii.
Zorganizowane szkolenie było odpowiedzią na zwiększające się zainteresowanie konsumentów owocami z sadów prowadzonych metodami ekologicznymi. Dla wielu gospodarstw jest to szansa żeby zdecydować się na podjęcie produkcji sadowniczej.
Z uwagi na szereg ograniczeń istniejących w prowadzeniu sadu ekologicznego bardzo ważna jest wiedza jak prawidłowo założyć sad. Rolnik powinien poznać podstawy, zaczynając od wyboru odpowiedniego stanowiska, odmian odpornych na choroby, po sposoby pielęgnacji. Taka wiedza ułatwi prowadzenie plantacji sadowniczej, co przełoży się na większą dostępność owoców na rynku lokalnym.
W szkoleniu udział wzięli zarówno rolnicy ekologiczni, rolnicy, którzy dopiero planują przestawić swoje gospodarstwa na ekologiczne metody produkcji, rolnicy produkujący owoce tylko na swoje potrzeby bez użycia środków chemicznych. Prelegentem spotkania był praktyk, który od kilkunastu lat z powodzeniem prowadzi produkcję w systemie rolnictwa ekologicznego.
Pan Arkadiusz Kartus, oprócz tego, że prowadzi 15 hektarowy sad, jest Prezesem Stowarzyszenia Polskich Sadowników Ekologicznych Polski EkoOwoc. Sadownicy, którzy się zrzeszyli w ramach Stowarzyszenia gospodarują na areale ponad 600 ha sadów i plantacji, pozyskując rocznie ok. 30 tys. ton ekologicznych owoców ziarnkowych, pestkowych
i jagodowych, co stanowi ok 15-20% ekologicznej produkcji sadowniczej w Polsce. Stowarzyszenie Polskich Sadowników Ekologicznych POLSKI EKOOWOC powstało
w sierpniu 2018 r, w styczniu 2019 r uzyskało zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Sądowym. Członkami Założycielami jest 20 certyfikowanych sadowników ekologicznych
z „polskiego zagłębia owocowego” – okolic Białej Rawskiej- Grójca – Warki.
Stowarzyszenie stawia sobie za cel rozwijanie ROLNICTWA REGENERACYJNEGO – przyjaznej dla środowiska, odtwarzającej bioróżnorodność metody upraw roślin, przywracającej im naturalny wigor i odporność. Roślin rodzących zdrowe, pełnowartościowe owoce z żywej gleby.
Z uwagi na trudną sytuację na rynku owoców ekologicznych jest to niezwykle cenna inicjatywa, która pozwala wierzyć, że wspólne działania mają sens i są niezwykle potrzebne.
Podczas szkolenia Pan Arkadiusz Kartus zwrócił szczególną uwagę na zakładanie, prowadzenie i pielęgnacje sadu ekologicznego. Prelegent przypomniał, jak ważna jest troska o glebę, że jest to podstawowe narzędzie pracy każdego rolnika i sadownika. Podkreślił, że bez zdrowej gleby o bogatym życiu mikrobiologicznym trudno jest uzyskać zdrowy produkt. Przytoczył również badania, które pokazują wyraźnie, że ekologiczne owoce z żywej, żyznej gleby zawierają istotnie więcej suchej masy, mikro i makroelementów, polifenoli, kwasów fenolowych, flawonoidów, antocyjanów, witaminy C i innych związków bioaktywnych w porównaniu do owoców konwencjonalnych.
Prelegent omówił też ochronę sadów ekologicznych przed chorobami, szkodnikami
i chwastami. Wykładowca omówił zasadę i dobre praktyki związane z nawożeniem upraw sadowniczych. W rolnictwie ekologicznym również trzeba dbać o nawożenie upraw, z tym, że należy korzystać z nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Wykaz nawozów oraz produktów naturalnych innych niż nawozy i środków poprawiających właściwości gleby, które mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym można znaleźć na stronie Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Na przykładzie gospodarstwa zostały omówione dobre praktyki związane z walką z zachwaszczeniem upraw. Wykładowca sporo czasu poświęcił metodom ochrony plantacji przed chorobami i szkodnikami. W rolnictwie ekologicznym niezwykle ważna jest profilaktyka, która ma ogromne znaczenie w uzyskaniu zdrowych plonów.
Należy pamiętać, że ekologiczne sady oprócz bezpośrednich korzyści w postaci zdrowych
i smacznych owoców są również wielką korzyścią dla środowiska. Jak wiadomo programy ochrony konwencjonalnych upraw sadowniczych są bardzo intensywne, wymagają stosowania wielu środków chemicznych, które stwarzają duże obciążenie dla gleby, wód gruntowych oraz powietrza. Promując ekologiczną produkcję sadowniczą wspieramy środowisko.
Małgorzata Rossa
Biuro Powiatowe IRWŁ w Rawie Mazowieckiej
Specjalista ds. obszarów wiejskich