Posiedzenie Rady Powiatowej IRWŁ w Sieradzu

W dniu 23 sierpnia 2018 r. w Starostwie Powiatowym w Sieradzu odbyło się Posiedzenie Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w Sieradzu. Posiedzenie otworzył Przewodniczący RP – Jan Kołodziejczyk, witając zaproszonych gości, delegatów RP oraz rolników. Posiedzenie rady zaszczycili swoją osobą goście, min.: Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wiktor Szmulewicz – Prezes KRIR, Bronisław Węglewski – Prezes IRWŁ, Piotr Polak – Poseł na Sejm RP, Agnieszka Sahajda – Dyrektor Biura Nadzoru Fitsoanitarnego w PIORiN, Jerzy Kuzański – Dyrektor Biura IRWŁ, Andrzej Kwiatkowski – Wojewódzki Inspektor PIORiN, Krzysztof Andrzejewski – Dyrektor ARiMR w Łodzi, Tomasz Dec – Dyrektor UOKiK w Łodzi, Józef Kokoszka – Członek Prezydium NSZZ RI Solidarność, Mariusz Bądzior – Starosta Sieradzki, Anna Jankowska – Kierownik WIORiN w Sieradzu.

 Pan Jan Krzysztof Ardanowski – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – przedstawił informację dot. planów poprawy sytuacji na polskiej wsi:

·         W celu rozszerzenia światowych rynków zbytu pomagać będą radcy rolni – osoby te zajmą się tylko pozyskiwanie nowych kontrahentów; będą biegle posługiwać się językami obcymi, znający oferty rynku polskiego, oraz specyfikacje polskich firm, procesu produkcji i logistyki międzynarodowej;

·         Radcy rolni będą pozyskiwać klientów zwłaszcza dla mniejszych firm, którym nowe rynki zbytu pomogą konkurować z dużymi producentami;

·         Minister podkreślił, że polska żywność jest znana i szanowana na całym świecie, a świadczy o tym fakt, że w ciągu ostatnich 30 lat udało się otworzyć polskie rynki zbytu na 30 krajów, w tym min. na Chiny, Indie i inne.

·         Kolejnym pomysłem jest powstanie holdingu spożywczego, czyli wspólne organizowanie się samodzielnych firm, czego efektem będzie stabilizacji rynków rolnych;

·         W najbliższym czasie będzie wprowadzona ustawa, dzięki której każda polska żywność wolna od GMO będzie musiała być oznakowana, co pozytywnie wpłynie na poprawę oceny polskiej żywności;

·         Ma wejść w życie ustawa, która zwiększy możliwości UOKiK na kontrolowanie polskiej żywności i zlikwidowanie „szarej strefy”, gdzie nieuczciwi pośrednicy handlują zagranicznym towarem pod polską etykietą. Konsument ma prawo zażądać informacji, z czego się składa i z jakiego kraju pochodzi dany towar;

·         Niebawem wejdzie w życie ustawa, która rozszerzy możliwości bezpośredniej sprzedaży towarów przez rolników. Dzięki temu rolnicy, będą mogli bezpośrednio sprzedawać swoje produkty do restauracji, stołówek, gospodarstw agroturystycznych czy małych lokalnych sklepów itp.

 

Głównym tematem osiedzenia rady powiatowej były problemy związane z produkcją  ziemniaka, który w powiecie sieradzkim ma ogromne znaczenie. Spotkanie miało na celu podjęcie kolejnych działań, żeby powiat sieradzki uznać za strefę wolną od bakteriozy co w znacznym stopniu ułatwi producentom rolnym handel ziemniakami i ograniczy formalności związane z jego eksportem.

Daniel Mucha

Specjalista ds. obszarów wiejskich i obsługi rady powiatowej