„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – zapraszamy do udziału w warsztatach

Zapraszamy członków Kół Gospodyń Wiejskich do udziału w warsztatach w „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”, organizowanych przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zaproszenie skierowane jest do KGW działających na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów (woj. zachodniopomorskie). Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni!

Warsztaty pozwolą poszerzyć wiedzę i kompetencje z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Można będzie zdobyć również cenne informacje nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzieć się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienić się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Uczestnicy warsztatów poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie także tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych.

Ramowy program warsztatów:

Dzień I

9:00 – 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach

10:00 – 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’

12:00 – 13:00 Przerwa na obiad

13:00 – 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?’’

15:00 – 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności’’

16:00 – 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej’’

18:00 – 18:30 Dyskusja

Dzień II

9:00 – 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu’’– podsumowanie i wymiana doświadczeń

10:00 – 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?’’

11:00 – 13:00 Warsztaty kulinarne

13:00 – 14:00 Obiad

14:00 – 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach’’ – kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne

16:00 – 16:30 Podsumowanie i zakończenie

Uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:

zakwaterowanie (dwie doby);

wyżywienie;

materiały szkoleniowe;

zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.

Formularz zgłoszeniowy, regulamin naboru oraz szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie: www.efrwp.pl

(Źródło: www.efrwp.pl)