Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyjęła na posiedzeniu w dniu 13 września 2017 r. dezyderat nr 5 skierowany do Prezesa Rady Ministrów o jednoznaczną interpretację przepisów prawa obowiązującego w Unii Europejskiej w zakresie sprzedaży żywności przez rolników, a także wskazanie aktów prawnych, na podstawie których odbywa się sprzedaż żywności przez rolników do podmiotów gospodarczych niebędących odbiorcami końcowymi w innych krajach UE oraz doprowadzenie przy pomocy odpowiednich regulacji w prawie krajowym, do możliwości legalnej sprzedaży żywności przez rolników.
Odpowiedzi na dezyderat udzielił Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pismem z dnia 12 grudnia 2017 r., w którym przedstawia szczegółową analizę przepisów obowiązujących w UE oraz rozwiązania krajowe w Niemczech, Austrii i Wielkiej Brytanii. W konkluzji pisma znajdujemy stwierdzenie, że w Polsce możliwa jest sprzedaż żywności przez rolników do sklepów, stołówek, jadłodajni, gospodarstw agroturystycznych, restauracji czy innych podobnych placówek po spełnieniu odpowiednich wymogów.
(Źródło: KRIR)