Hale EXPO i MOSiR w Łodzi będą po raz szósty gościć uczestników Targów FERMA. Podczas kolejnej edycji tej imprezy ponad 250 wystawców z kraju i zagranicy zaprezentuje bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli zwierząt począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich (również ich projekty i budowę), maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki.
Organizator przewiduje ponad 30 000 zwiedzających: hodowców bydła, świń i drobiu z całej Polski. Targi to jednak nie tylko ekspozycja firm. W ponad 20-letniej historii imprezy, co roku niezwykle istotnym elementem była i jest konferencja naukowo-techniczna, gdzie wygłoszone zostaną 33 referaty moderowane przez wybitnych naukowców i praktyków, wśród których nie zabraknie tak uznanych w branży nazwisk jak: prof. Z. Kowalski czy prof. Z. Pejsak. Szczególnie istotnym dla hodowców bydła będzie panel dyskusyjny prowadzony przez dr. Ryszarda Kujawiak i Martina Ziaję pt. „Czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska? - fakty i mity“.
W tym roku odbędą się dwie debaty. Pierwsza (15 lutego o godzinie 12 - aula EXPO) zorganizowana przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego – „Wyzwania polskiego rolnictwa w obliczu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej”, na której obecność zapowiedział Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski oraz Szefowa Kancelarii Prezydenta RP - Halina Szymańska.
Druga debata zorganizowana przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz, pt. „Nadprodukcja jaj w Polsce, przyszłość chowu klatkowego, masowe >ualternatywnianie< ferm, rosnące wymagania handlu nowoczesnego”. Po raz trzeci na Fermie funkcjonować będzie Strefa Wiedzy, przygotowana wspólnie z firmą Sano, gdzie specjaliści odpowiedzialni za poszczególne grupy zwierząt, będą służyli swoją wiedzą i doświadczeniem wszystkim, którzy zechcą skonsultować z nimi swoje dokonania w hodowli.
Tradycją FERMY stał się, co roku budzący wielkie zainteresowanie i emocje, konkurs dla zwiedzających, w którym przybyli do EXPO hodowcy mają szansę każdego dnia wygrać laptopy i tablety fundowane przez Organizatora oraz niespodzianki przygotowane przez Wystawców.
Zapraszamy do Łodzi, do Hal EXPO oraz MOSiR w dniach 14 - 16 lutego 2020!
Szczegóły na stronie www.targiferma.com.pl
FERMA 2020
Piątek 14.02.2020
10.00 – otwarcie targów dla zwiedzających
10.00 – 17.00 – dostępna ekspozycja wystawców w Halach 1 i 2 (EXPO i MOSiR)
10.15 – Uroczyste Otwarcie Targów – przy wejściu głównym Hali EXPO
11.00 – 14.00 – konferencja naukowo-techniczna
15.00 – losowanie nagród w konkursie dla zwiedzających – Hala 2 (MOSiR)
Sobota 15.02.2020
10.00 – otwarcie targów dla zwiedzających
10.00 – 17.00 – dostępna ekspozycja wystawców w Halach 1 i 2 (EXPO i MOSiR)
11.00 – 15.00 – konferencja naukowo-techniczna
15.00 – losowanie nagród w konkursie dla zwiedzających – Hala 2 (MOSiR)
18.00 – uroczyste wręczenie nagród dla wystawców Złoty Medal, Znak „Nowość” - aula w hali EXPO
19.00 – Wieczór Wystawcy – bankiet – Restauracja Congresowa w hali EXPO
Niedziela 16.02.2020
10.00 – otwarcie targów dla zwiedzających
10.00 – 15.30 – dostępna ekspozycja wystawców w Halach 1 i 2 (EXPO i MOSiR)
15.00 – losowanie nagród w konkursie dla zwiedzających – Hala 2 (MOSiR)
PROGRAM WYKŁADÓW
FORUM HODOWLI BYDŁA – PRODUKCJI MLEKA I ŻYWCA WOŁOWEGO
Piątek 14 lutego 2020
SALA A |
MODERATOR prof. dr hab. Zygmunt Kowalski
11:00 - 11:45 prof. dr hab. Zygmunt Kowalski - UR Kraków
Krowa, a zmiany klimatyczne
11:45 - 12:30 prof. dr hab. Małgorzata Schumacher-Strabel - UP Poznań
Metanogeneza w żwaczu i sposoby jej ograniczania
12:30 - 13:15 prof. dr hab. Piotr Micek - UR Kraków
Ziarno żyta jako substytut ziarna kukurydzy w żywieniu krów mlecznych
13:15 - 14:00 Wojciech Stryburski - Agrointegracja CDR Poznań
Poprawa efektywności produkcji bydła opasowego poprzez innowacyjne technologie produkcji wysokojakościowej paszy z międzyplonu
SALA B |
MODERATOR prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
11:00 - 11:45 prof. dr hab. Krzysztof Rypuła - UP Wrocław
Wykorzystywanie mleka w kontroli chorób zakaźnych bydła - dziś i jutro
11:45 - 12:30 Wojciech Ptak
Mastitis zakaźne czy środowiskowe - jak ograniczyć jego wpływ na jakość mleka
12:30 - 13:00 Marcin Dereń - HYPERIN
Kompendium prawidłowego mycia, konserwacji i dezynfekcji maszyn rolniczych
13:00 - 13:30 Stanisław Jamka - Agrolok Sp. z o.o.
Żywienie jako filar postępu genetycznego w stadach krów mlecznych
13:30 - 14:00 Holger Kruse - Holm & Laue GmbH & Co. KG
Żywieniowe potrzeby cieląt realizowane z użyciem automatycznych systemów karmienia
SALA C |
MODERATOR Jacek Zarzecki - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
12:30 – 13:00 dr hab. Andrzej Łozicki
Żywienie bydła mięsnego
13:00 – 13:30 lek. wet. Wojciech Wójcik
Profilaktyka weterynaryjna w stadach bydła mięsnego
13:30 – 14:00 Panel dyskusyjny
Moderator Janusz Piotrowski - Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Jaka jest przyszłości produkcji bydła mięsnego w Polsce - szanse i zagrożenia?
Sobota 15 lutego 2020
SALA A |
MODERATOR dr Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM
11:00 - 11:30 Joanna Kwaśniewska, PFHBiPM
Program "Stado OnLine" w zarządzaniu stadem krów mlecznych
11:30 - 12:00 dr Krzysztof Słoniewski, PFHBiPM
RA STADO i WW PRÓBA - ulepszone raporty z oceny krów mlecznych
12:00 - 12:30 Krystian Korytkowski, PFHBiPM
Jak skuteczniej podejmować decyzje hodowlane w oparciu o informacje dostarczane przez PFHBIPM
12:30 - 13:00 dr Katarzyna Rzewuska, PFHBiPM
Maksymalizacja zysków dzięki wykorzystaniu Indeksu Ekonomicznego
SALA B |
MODERATOR prof. dr hab. Piotr Goliński
11:00 - 11:30 prof. dr hab. Piotr Goliński - UP Poznań
Czy użytki zielone mogą stanowić wyłączne źródło pasz w żywieniu bydła ?
11:30 - 12:00 prof. dr hab. Roman Łyszczarz - UTP Bydgoszcz
Praktyczne aspekty wykorzystywania traw i motylkowych w produkcji pasz na trwałych i polowych użytkach zielonych w warunkach długotrwałego stresu suszy
12:00 - 12:30 dr Ryszard Kujawiak - SANO – Nowoczesne Żywienie Sp. z o.o.
Ile i jakie dawki stosować w żywieniu krów ?
12:30 - 13:00 Jakub Pradelok – AP Trans Energy
Śruta sojowa jako naturalne źródło białka bez dodatków chemii. Świadome żywienie zwierząt
13:00 - 13:30 prof. dr. hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Małgorzata Schumacher-Strabel – UP Poznań mgr inż. Klaudia Wysocka, mgr Rafał Łuków Barbatus Trade
Preparat enzymatyczny Maxammon – przełom w żywieniu krów mlecznych
13:30 - 14:00 Ewelina Cha – Proteon Pharmaceuticals
Nawet bakteria może złapać wirusa! – Rola nowoczesnych rozwiązań fagowych w walce z chorobami bakteryjnymi w hodowli zwierząt.
Aula EXPO |
PANEL Dyskusyjny – Moderator dr Ryszard Kujawiak i Martin Ziaja 10:30 – 12:00 Czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska? - fakty i mity.
DEBATA : Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 12:00 – 14:00 Wyzwania polskiego rolnictwa w obliczu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej |
FORUM TRZODY CHLEWNEJ
Sobota 15 lutego 2020
SALA C |
MODERATOR: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
10:30 - 11:15 prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Czy możemy ochronić polska produkcję świń przed ASF?
11:15 - 12:00 dr Tomasz Schwarz - UR Kraków
Planowanie produkcji - podstawa bezpieczeństwa i efektywności
12:00 - 12:45 dr Krzysztof Antkowiak
Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji świń poprzez optymalizację żywienia
12:45 - 13:30 dr Stanisław Niemyjski - CHOICE GENETICS
Opłacalna produkcja świń: Materiał genetyczny i remont stada!
13:30 - 14:15 Mariusz Tatka - CDR Oddział w Poznań
Analiza doboru maszyn i efektywność wykorzystania w produkcji zwierzęcej na podstawie
wytycznych do wniosków inwestycyjnych realizowanych w ramach PROW
14:15 – 14:45 Bjarne Vest, Karolina Maciorowska – VESTIN
Niezależna ocena poziomu bioasekuracji
FORUM HODOWLI DROBIU
Piątek 14 lutego 2020
SALA D |
MODERATOR: Piotr Lisiecki, Prezes Zarządu KIPDiP
10:00 - 10:30 prof. dr hab. Sylwester Świątkiewicz - UR Kraków
Możliwości wykorzystania ziarna żyta w żywieniu drobiu
10:30 - 11:00 Karol Sobański, Ksenia Pięta – SOBMETAL Bracia Sobańscy
Pasza własnej produkcji i jej wpływ na optymalizację strawności u drobiu
11.00 - 11.30 De Heus Polska Sp. z o. o.
Nowoczesne trendy w żywieniu drobiu
11.30 - 12.00 dr hab. Monika Michalczuk - SGGW Warszawa
Oczekiwania konsumentów i producentów na rynku produktów drobiarskich
12.00 - 13.30 DEBATA branży produkcji i handlu jajami:
Nadprodukcja jaj w Polsce, przyszłość chowu klatkowego, masowe „ualternatywnianie” ferm,
rosnące wymagania handlu nowoczesnego
13.45 - 15.45 Walne Zgromadzenie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz