Z miłości do zwierząt i kozich serów – GROSER w Grodzisku

GROSER to wspólne dzieło pasjonatki zdrowego żywienia i hobbisty hodowli kóz oraz rolnictwa integrowanego. Gospodarstwo rolne w Grodzisku w dolinie rzeki Ner, prowadzone przez pełne pasji i entuzjazmu małżeństwo, Państwo Monikę i Waldemara Lasoń, którzy przestrzegają ideologii slow food i powrotu do naturalnych sposobów przetwórstwa mleka. 70 hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz rasowych: alpejskiej i saaneńskiej.

Lucerniane łąki  

Sposób na zaznajomienie się z niezakłóconą, naturalną przyrodą to właśnie gospodarstwo GROSER. Slow life, czyli wolność życia. Kozy mają możliwość wyjść i zasmakować słońca.

- Od kwietnia do listopada, przy sprzyjającej pogodzie, jest możliwość zwiedzania gospodarstwa, wówczas będzie można poznać nasze „żywicielki” kozy, obserwować ich bardzo różne charaktery, pogłaskać i popatrzeć im głęboko w oczy. W jadłospisie kóz nie ma miejsca na kiszonki czy pasze gotowe. Dzięki temu smak mleka kóz z Grodziska jest idealny. Od wiosny do później jesieni kozy wypasane są na łąkach lucernianych. Dzięki temu każdego dnia zażywają słońca i świeżego powietrza.  Slow life! – zaznacza Monika Lasoń.

Zimą kozy są karmione tylko naturalnymi paszami, głównie sianem i owsem z własnych upraw gospodarstwa.

Mleczna kraina

Mleko pozyskiwane jest od kóz i owiec w warunkach restrykcyjnej higieny oraz poddawane badaniom mikrobiologicznym. Mleko kozie jest łatwostrawne i nie uczula nas, ma mniejszą zawartość laktozy, a także odpowiedni stosunek wapnia do fosforu – co chroni nam kości i powoduje wzrost krwinek czerwonych i hemoglobiny.  

- Mleko przetwarza się  u nas na świeże sery kozie, sery miękkie, sery pleśniowe, sery półtwarde oraz sery twarde dojrzewające. Oprócz tego wyrabiamy również sery z mleka owczego. Skład naszych produktów jest w 100% naturalny. Wszystko produkujemy zgodnie z naturą, bez konserwantów i barwników, tylko bakterie i podpuszczka oraz zioła, które też są ekologiczne.

Serowarska pasja

- Udało się nam ukończyć liczne kursy serowarskie w Polsce, w Niemczech, w Holandii, w Austrii i we Francji. Dzięki połączeniu zdobytej wiedzy i umiejętnościach, doświadczeniu, pasji i wytrwałości w dążeniu do perfekcji, możemy teraz wytwarzać po prostu pyszne sery – zaznacza Monika Lasoń

Poza hodowlą kóz i owiec oraz produkcją serów, właściciele GROSERA zajmują się prowadzeniem szkoleń i warsztatów serowarskich.

- Zajmujemy się również prowadzeniem warsztatów serowarskich. Magię produkowania sera chcemy pokazać jak najszerszemu gronu osób. Serdecznie zapraszamy do naszego gospodarstwa, dzieci i młodzież, na szkolenia i warsztaty. Dowiedzą się jak wygląda naturalna produkcja serów, czyli jak z mleka powstaje ser. Opowiemy, czym charakteryzuje się każdy z serów i z czym najlepiej go zajadać. Zapraszamy również dorosłych do degustacji. Dobierzemy dla Państwa odpowiednie dla gatunku sera wino, oliwę, konfitury.

GROSER prowadzi także warsztaty dla hoteli i restauracji oraz zaprasza wszystkich do sklepiku na małą lub dużą degustację.

Oscarowe sery GROSER

Wyroby tej marki były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane za wysoką jakość i niepowtarzalny smak, np.: Tygielka Smaków 2018, Grand Prix V Święta Sera i Wina za ser owczy „Kwiaty polne”. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego zgłosiła panią Monikę do III edycji konkursu Krajowej Rady Izb Rolniczych „Rolniczki motorem innowacji gospodarstw rolnych w Polsce”.

Co by tu zjeść?

- Mamy pysznych rzeczy w bród! – śmieje się Monika Lasoń - Twaróg kozi o lekkiej, puszystej konsystencji, nie prasowany, nie mielony, z minimalną zawartością koziej podpuszczki. Wilgotny i delikatny, świetnie komponuje się z ziołami, świeżymi warzywami/owocami lub może być wykorzystany jako farsz do naleśników, pierogów. Produkt niesolony. – zachwala Serowarka - Fromage z pomidorem suszonym i ziołami - lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, jest idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage jest zasolony solą morską i obtoczony ekologicznym pomidorem suszonym, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim ze zbiorów ziół z najczystszych podlaskich rejonów Polski określonych mianem Zielonych Płuc Polski. Po prostu zapraszamy!

W sklepiku GROSER sera mnóstwo. Fromage z przyprawą włoską, halloumi kozie, mleko kozie niepasteryzowane (w szklanej butelce), ser kanapkowy kozi naturalny, ser kanapkowy kozi z czarnuszką, ser kanapkowy kozi z kozieradką, ser kozi półtwardy z czarnuszką, ser kozi półtwardy z czosnkiem niedźwiedzim, ser kozi półtwardy z kozieradką, ser kozi półtwardy z pomidorem suszonym i ziołami, ser kozi typu fromage, ser kozi typu fromage z pieprzem kolorowym, ser kozi wędzony z czarnuszką, ser kozi wędzony z orzechem włoskim, ser kozi wędzony z pomidorem suszonym i ziołami, twarożek kozi naturalny, wędzonek kozi naturalny… Są również w sklepiku tarty warzywne z fromage i fetą, a także pyszne serniki z solonym karmelem.  Natura i smak w każdym kawałku.

„Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało.”
–Janusz Korczak

Panią Monikę, serowarstwo ogromnie zajmuje, a przez to, jest również wspaniałą pasją. GROSER jest członkiem Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, a pani Monika studentką IV roku na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności na SGGW w Warszawie.

- Pragnę podejść do tematu holistycznie, wiedzę technologiczną łączyć z wiedzą żywieniową, tak by lepiej wykorzystać potencjał, jaki tkwi w mleku i serach kozich – zaznacza pani Monika.

A wszystko to z miłości do zwierząt i kozich serów!

 

Sylwia Skulimowska 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GROSER Monika Lasoń

Godziny otwarcia sklepu farmerskiego:

Wtorek 16.00 - 20.00

Piątek  14.00 - 21.00

A także po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym w godzinach otwarcia serowarni od pon. do sob.,  w godz. 8.00 – 19.00

Grodzisko 4, tel.: 535 000 754

95-030 Rzgów, woj. łódzkie

email: biuro@groser.eu

www.grodziskieserykozie.pl