Szanowni Państwo, zapraszam do lektury wrześniowego miesięcznika IRWŁ W NOWEJ ROLI. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego oraz Krajowa Rada Izb Rolniczych w celu promowania wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz zwiększenia udziału w codziennej diecie mięsa wieprzowego, zorganizowała 28 sierpnia 2021 roku „Łódzkie Święto Świni – polskie smaki wieprzowiny”. Szczególnie dzisiaj była ważna promocja mięsa wieprzowego, ponieważ producenci wieprzowiny borykają się z niską ceną skupu i z ASF (afrykańskim pomorem świń). Zapraszamy Państwa do Tematu numeru na stronie 8 i 9.
Polecam również artykuł ARiMR na stronie 5, dotyczący pomocy na wyrównanie kwoty obniżonego dochodu dla producentów świń z terenów objętych restrykcjami w związku z ASF.
Jęczmień ozimy jest gatunkiem o dużym potencjale plonowania. Dzięki dużej odporności na wiosenną suszę, powierzchnia uprawy tego gatunku sukcesywnie wzrasta. Artykuł w rubryce Dobre praktyki w rolnictwie na stronach 10 i 11 przygotowany przez COBORU Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Sulejowie, opisuje plonowanie jęczmienia ozimego w doświadczeniach PDO oraz przegląd nowych odmian.
Za nami I Ogólnopolski Festiwal „Złota Leszczyna” przygotowany przez gminę Kutno. Swój kunszt artystyczny oraz ludowe śpiewanie i granie mogło zaprezentować 12 zespołów, o których piszemy w rubryce Smaki i pasje z regionu na stronie 12. Gratulujemy wszystkim zespołom wspaniałych występów, a szczególnie zwycięzcom „Złotej Leszczyny”.
Wszystkiego dobrego!
Bronisław Węglewski
Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego