Planując żywienie trzeba zwrócić szczególną uwagę na udział owoców i warzyw w jadłospisach. Różnorodne warzywa i owoce o wysokich walorach smakowych, odpowiednio przyrządzone, mogą zadowolić niejednego smakosza, stać się doskonałym dodatkiem, albo samodzielnym daniem w naszych codziennych, mało urozmaiconych posiłkach. Dostarczają nowych wrażeń smakowych, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, co ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Warzywa i owoce dostarczają także błonnika, mają niską wartość energetyczną i są jedyną grupą żywności, która dostarcza naszemu organizmowi witaminę C. Trzeba pamiętać o tym, że witamina ta musi znaleźć się codziennie w naszym pożywieniu. Organizm nie potrafi jej magazynować, a jest ona absolutnie niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Warzywa i owoce ze względu na zawartość witamin zostały podzielono na trzy grupy.
Grupę pierwszą stanowią warzywa bogate w witaminę C, a więc wszystkie kapustne: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepa. Warzywa takie jak: pomidor, papryka, pietruszka naciowa, jarmuż, koper i szczypior, oprócz witaminy C zawierają także dużo karotenu.
Z owoców należy wymienić w tej grupie: porzeczki, agrest, maliny, jeżyny, truskawki, owoce cytrusowe.
Do drugiej grupy zaliczamy warzywa zawierające karoten, który w organizmie ulega zamianie w witaminę A. Warzywa tej grupy mają zabarwienie żółtopomarańczowe lub zielone. Należą do nich: marchew, dynia, fasola szparagowa, zielony groszek, wszystkie odmiany sałaty, szpinak, szczaw, boćwina i inne.
Z owoców najwięcej karotenu zawierają morele.
Trzecią grupę stanowią wszystkie pozostałe warzywa. Zawierają one znacznie mniej witamin, ale obfitują w składniki mineralne, substancje smakowe, cukry, kwasy organiczne i celulozę. Do grupy tej zalicza się: cebulę, czosnek, burak, seler, por, ogórek, kabaczek, cukinię, szparagi, chrzan, rzodkiewkę, rzodkiew, rzepę, pasternak, bakłażany. Owoce z tej grupy to jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, winogrona.
W naszych warunkach klimatycznych spożycie warzyw i owoców w znacznym stopniu uzależnione jest od sezonu. Dzięki uprawom pod szkłem i folią oraz odpowiednim sposobom przechowywania okres ich sprzedaży wydłuża się. Jednakże w lecie i jesienią zaopatrzenie rynku w te produkty jest najlepsze.
Na Łódzki Rynek Hurtowy „ Zjazdowa” S.A. producenci dostarczają cały asortyment warzyw, uprawianych pod osłonami i w gruncie, dostępnych w tym okresie. Pachnące pomidory, ogórki, pęczki młodej włoszczyzny, kapusta, kalafior i wiele innych warzyw smakiem, zapachem i wyglądem kuszą nasze zmysły.
Na rynku nie brakuje również owoców. Wprawdzie dominują głównie jabłka w różnych odmianach, ale dzięki przechowywaniu w chłodniach z kontrolowaną atmosferą są bardzo dobrej jakości. Nie brakuje truskawek, zróżnicowanych odmianowo i cenowo, do których dołączą niedługo czereśnie. Pamiętajmy, że największą wartość odżywczą mają produkty świeże, jędrne i dojrzałe, i po takie zapraszamy na zakupy na nasz rynek hurtowy.
Wszystkim naszym Klientom dokonującym zakupów na terenie Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa” S.A. zapewniamy darmowe wjazdy (po uprzednim zgłoszeniu się w Biurze Obsługi Klienta). Więcej informacji o asortymencie oraz cenach warzyw i owoców krajowych i importowanych znaleźć można na stronie www.zjazdowa.com.pl
Serdecznie zapraszamy!
Tekst i zdjęcia: Łódzki Rynek Hurtowy "Zjazdowa"