Szanowni Państwo! W Polsce, orkisz, cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To właśnie powrót do dawnych, naturalnych upraw zbóż w naszym kraju, dlatego coraz częściej decydujemy się na pszenicę orkisz. Doceniamy zarówno jej odporność, wyjątkowy smak i wartości odżywcze, ale również wielofunkcyjność, ponieważ z orkiszu wytwarza się mąkę, kasze, makarony, a także piwo orkiszowe. To kolejny artykuł w naszym miesięczniku, przygotowany przez specjalistów Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Sulejowie, dlatego po więcej informacji zapraszam Państwa na str. 12 i 13.
Przydomowy warzywnik to również powrót do starych tradycji. Niezależnie od tego, czy mamy duży ogród, czy tylko niewielki kawałek ziemi, przydomowy warzywnik to inwestycja, która może przynieść wiele satysfakcji, a przede wszystkim korzyści dla zdrowia. Zachęcam Państwa do przeczytania artykułu Pani dr hab. Barbary Dyki, prof. IO w Skierniewicach, który publikujemy na stronie 8-10.
„Święto Owoców i Warzyw” (plakat na str. 4), to wydarzenie przygotowane przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego i Krajową Radę Izb Rolniczych. Odbędzie się w ostatnią sobotę sierpnia przy okazji „Łódzkiego Święta Owoców i Warzyw”, którego organizatorem jest Rada Osiedla „Dolina Łódki”. Zapraszamy Państwa już od godziny 13.00 na Mszę Świętą Dożynkową.
Bronisław Węglewski
Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego