Przewiduje się możliwość ustalenia maksymalnych cen lub maksymalnych marż

W odpowiedzi na pismo KRIR w sprawie wzrostu cen produktów żywności w placówkach handlowych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że stale monitoruje rynek i analizuje informacje zebrane od producentów, konsumentów oraz przedsiębiorców, zgłaszając przypadki nieuzasadnionych wzrostów cen do UOKiK.

Prezes UOKiK, podjął decyzję o powołaniu zespołu, który zajmuje się nieuzasadnionym wzrostom cen żywności i produktów higienicznych. Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej monitorują ceny w Internecie oraz w sklepach, w tym sieciach handlowych. Względem przedsiębiorców podwyższających ceny w sposób nieuzasadniony będą stosowane sankcje.

Przypadki niepokojących wzrostów cen żywności i produktów higienicznych, można zgłaszać za pośrednictwem infolinii konsumenckiej (numery tel.: 801 440 220 oraz 22 290 89 16 od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-18.00) lub emailem: monitoring@uokik.gov.pl.

MRiRW zwróciło także uwagę, że aktualnie trwają prace legislacyjne nad tzw. tarczą antykryzysową, która ma pomóc producentom i pracownikom oraz zapewnić ochronię społeczno-gospodarczą Polaków w tym trudnym czasie. W ramach prac nad specustawą przygotowano również pakiet dodatkowych rozwiązań prawnych umożliwiających interwencję w przypadku stosowania przez sklepy nieuczciwych i wygórowanych cen za sprzedawane towary. W projekcie ustawy przewidziano możliwość ustalenia przez właściwego ministra do spraw zdrowia, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw gospodarki oraz ministrem właściwym do spraw rolnictwa i rozwoju wsi, maksymalnych cen lub maksymalnych marż hurtowych i detalicznych, stosowanych w sprzedaży towarów lub usług, mających istotne znaczenie dla ochrony zdrowia lub bezpieczeństwa ludzi lub kosztów utrzymania gospodarstw domowych.

Kontrolę przestrzegania przez przedsiębiorców zakazu stosowania cen lub marż wyższych niż maksymalne ceny lub marże sprawować ma Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jak również Inspekcja Farmaceutyczna, Inspekcja Sanitarna oraz Inspekcja Handlowa.

Zakłada się, że w celu zapewnienia skuteczności i szybkiego przebiegu kontroli, będą one prowadzone z wyłączeniem niektórych przepisów rozdziału 5 ustawy – Prawo przedsiębiorców, dotyczących ograniczenia kontroli działalności gospodarczej.

(Źródło: KRIR)