posiedzenia Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Powiatu Rawskiego

W dniu 14 grudnia 2023 roku podczas posiedzenia Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego Powiatu Rawskiego w Rawie Mazowieckiej odbyło się szkolenie
z zakresu „Integrowanej produkcji roślin”. Prelegentami szkolenia byli: Pani Sylwia Miałkowska Kierownik Oddziału Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rawie Mazowieckiej oraz pracownik Inspektoratu Pan Dariusz Zieliński. Uczestnikami szkolenia byli członkowie  Rady Powiatowej IRWŁ, zaproszeni goście w osobie Jacka Ossowicza Wiceprezesa Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego oraz rolnicy z terenu powiatu rawskiego.

Integrowana produkcja roślin to nowoczesny i rozwijający się system uprawy, który uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do pięknie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również produktów o wysokiej jakości. System integrowanej produkcji umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych, a co najważniejsze, bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

Podobnie istotną kwestią jak bezpieczeństwo żywności jest propagowanie ochrony środowiska. Niestety intensyfikacja produkcji rolniczej tworzy ogromne zagrożenie dla otaczającej przyrody.
Integrowana produkcja uwzględnia cele ekologiczne takie jak ochronę krajobrazu rolniczego oraz różnorodności biologicznej. Podstawą systemu IP są prawidłowo dobrane elementy takie jak: poprawny płodozmian i agrotechnika, racjonalne nawożenie oparte na rzeczywistym zapotrzebowaniu roślin oraz stosowanie w uzasadnionych sytuacjach środków ochrony roślin jak najmniej zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt oraz środowisku naturalnemu.

Zamiar stosowania integrowanej produkcji roślin zainteresowany producent roślin zgłasza corocznie podmiotowi certyfikującemu, nie później niż 30 dni przed siewem albo sadzeniem roślin, albo w przypadku roślin wieloletnich do dnia 1 marca każdego roku.

Podmiot certyfikujący prowadzi kontrolę producentów roślin stosujących integrowaną produkcję roślin. Czynności kontrolne obejmują w szczególności:

  • ukończenia szkolenia z zakresu IP;
  • prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa;
  • nawożenia;
  • dokumentowania;
  • przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych;
  • pobieranie próbek i kontrolę najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich w roślinach i produktach roślinnych.

Jednym z podstawowych obowiązków producenta, który ubiega się o certyfikat integrowanej produkcji roślin jest prowadzenie produkcji zgodnie z metodykami zatwierdzonymi przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.  
Następnie prelegenci omówili metodyki integrowanej produkcji roślin z naciskiem na uprawę jabłek. Wszystkie metodyki upraw dostępne są na stronie internetowej http://piorin.gov.pl/publikacje/metodyki-ip/.

Metodyki Integrowanej produkcji roślin zawierają m.in. takie elementy jak:

- planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;

- nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;

- stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;

- pielęgnacja upraw;

- ochrona przed chorobami i szkodnikami z uwzględnieniem metod niechemicznych;

- zasad higieniczno-sanitarne;

- listy obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji roślin,

- listy kontrolne IP,

- ogólne zasady wydawania certyfikatów IP.

Badaniom pod kątem najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich w roślinach poddaje się rośliny lub produkty roślinne u nie mniej niż 20% producentów roślin wpisanych do rejestru producentów prowadzonych przez podmiot certyfikujący, przy czym w pierwszej kolejności badania przeprowadza się u producentów roślin, w przypadku których istnieje podejrzenie niestosowania wymagań integrowanej produkcji roślin. Badania przeprowadza się w laboratoriach posiadających akredytację w odpowiednim zakresie udzieloną w trybie przepisów ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności lub przepisów rozporządzenia nr 765/2008.
Producenci towarów roślinnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi powinni znać wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości pestycydów (Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni. Powinni oni dążyć do ograniczania i minimalizacji pozostałości, poprzez wydłużanie okresu pomiędzy stosowaniem pestycydów a zbiorem.

Aktualnie obowiązujące wartości najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów na obszarze Wspólnoty Europejskiej publikowane są pod adresem internetowym:

http://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/public/...

Poświadczeniem stosowania integrowanej produkcji roślin jest certyfikat wydawany na wniosek producenta roślin.

Certyfikat poświadczający stosowanie integrowanej produkcji roślin wydaje się, jeżeli producent roślin spełnia następujące wymagania:

- ukończył szkolenie w zakresie integrowanej produkcji roślin i posiada zaświadczenie o ukończeniu tego szkolenia, z zastrzeżeniem art. 64 ust. 4, 5, 7 i 8 ustawy o środkach ochrony roślin;

- prowadzi produkcję i ochronę roślin według szczegółowych metodyk zatwierdzonych przez Głównego Inspektora i udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa;

- stosuje nawożenie na podstawie faktycznego zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe, określone w szczególności na podstawie analiz gleby lub roślin;

- dokumentuje prawidłowo prowadzenie działań związanych z integrowaną produkcją roślin;

- przestrzega przy produkcji roślin zasad higieniczno-sanitarnych, w szczególności określonych w metodykach;

- w próbkach roślin i produktów roślinnych pobranych do badań, nie stwierdzono przekroczenia najwyższych dopuszczalnych pozostałości środków ochrony roślin oraz poziomów azotanów, azotynów i metali ciężkich;

- przestrzega przy produkcji roślin wymagań z zakresu ochrony roślin przed organizmami szkodliwymi, w szczególności określonych w metodykach.

Certyfikat poświadczający stosowanie integrowanej produkcji roślin wydaje się na okres niezbędny do sprzedaży roślin jednak nie dłużej niż na okres 12 miesięcy.
Producent roślin, który otrzymał certyfikat poświadczający stosowanie integrowanej produkcji roślin, może używać Znaku Integrowanej Produkcji Roślin do oznaczania roślin, dla których został wydany ten certyfikat. Wzór znaku Główny Inspektor udostępnia na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

W czasie posiedzenia poruszono również sprawę rolnika, który wystosował pismo do RP IRWŁ w Rawie Mazowieckiej w sprawie zmiany ustawy o Funduszu Ochrony Rolnictwa, która weszła w życie 1 lipca 2023 roku W związku z tym podjęto wniosek, aby wystosować pismo do Zarządu IRWŁ o podjęcie stosownych działań w celu przywrócenia terminów składania wniosków do KOWR lub umożliwienie skutecznego złożenia wniosków w następnych terminach w odniesieniu do podmiotów skupujących, które stały się niewypłacalne w 2022 r. ponieważ wielu producentów rolnych nie było w stanie w ustalonym terminie złożyć wniosków do KOWR, gdyż nie otrzymali jeszcze informacji od syndyka.

Następnie głos zabrał Wiceprezes Zarządu IRWŁ Jacek Ossowicz, przedstawił skład osobowy Zarządu IRWŁ VII kadencji oraz krótką informację z I/VII kadencji Walnego Zgromadzenia IRWŁ.

Przewodniczący RP IRWŁ Powiatu Rawskiego Pan Sylwester Libera zamknął posiedzenie, podziękował wszystkim za przybycie oraz złożył życzenia z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia i Nowego 2024 Roku.

Małgorzata Rosa

Biuro Powiatowe IRWŁ

w Rawie Mazowieckiej

Źródło informacji: piorin.gov.pl