Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
«««♦»»»
W dniach 19-21 czerwca 2023 r. 50-osobowa grupa z Małopolski - składająca się z rolników zajmujących się przetwórstwem oraz zainteresowanych poszerzeniem swojej działalności o przetwórstwo produktów rolnych i prowadzeniem sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego i opiekuna merytorycznego, uczestniczyła w 3-dniowym, krajowym wyjeździe studyjnym, zorganizowanym przez Małopolską Izbę Rolniczą, w ramach realizacji operacji pn. „Małe przetwórstwo i rolniczy handel detaliczny (RHD) - szansą dla małych gospodarstw”.
Operacja była współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej "Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich" PROW na lata 2014-2020.
Wyjazd był okazją do poznania przykładów prowadzenia gospodarstw w woj.łódzkim zajmujących się przetwórstwem produktów rolnych oraz prowadzących sprzedaż produktów ze swojego gospodarstwa w ramach rolniczego handlu detalicznego.
Podczas wyjazdu zrealizowano poszczególne merytoryczne punkty programu: odbyły się spotkania z przedstawicielami Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz spotkanie z rolnikami i przedstawicielami Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego - Beatą Gregorczuk-Rzewuską Dyrektorem Biura IRWŁ, Jackiem Ossowiczem - Członkiem Zarządu IRWŁ (sadownik), Piotrem Kociołkiem - Przewodniczącym Rady Powiatowej IRWŁ Powiatu Bełchatowskiego (pszczelarstwo), Iwoną Mamzer - Delegatką Rady Powiatowej IRWŁ Powiatu Łaskiego (hodowla krów) i Moniką Mrowińską - Delegatką Rady Powiatowej IRWŁ Powiatu Łaskiego (gospodarstwo ekologiczne "Mrowisko").
Podczas spotkań rolnicy mieli możliwość wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów.
W ramach programu odbyły się również wizyty w gospodarstwach w województwie łódzkim, które zajmują się przetwórstwem wytworzonych w gospodarstwie produktów oraz ich sprzedażą w ramach rolniczego handlu detalicznego:
- gospodarstwo warzywnicze w Balkowie, prowadzące sprzedaż produktów w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego;
- gospodarstwo w Drużbinie, prowadzące produkcję zwierzęcą oraz wyrób serów kozich metodą tradycyjną, twarożki, sery twarde, dojrzewające, wędzone;
- gospodarstwo w Głaniszewie, prowadzące produkcję zwierzęcą oraz produkcję serów i produktów mlecznych;
- gospodarstwo w Korytnicy, prowadzące produkcję zwierzęcą oraz wyrób serów z mleka krowiego;
- gospodarstwo w Dobrzelowie, rolno -pasieczne prowadzące Rolniczy Handel Detaliczny
Podczas wizyt rolnicy poszerzyli swoją wiedzę w temacie prowadzenia małego przetwórstwa w gospodarstwie oraz sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Zapoznali się z możliwościami przetwarzania produktów z gospodarstwa w postaci:
- przetworów tworzonych według tradycyjnej domowej receptury tj. powidła, dżemy, kompoty, przeciery pomidorowe, surówki z kapusty i papryki, a także kiszonki.
- przetworów mlecznych: serów zarówno z mleka krowiego jak i koziego, jogurtów, twarogów itp.,
- chleba oraz makaronów z dodatkiem ziół.
Wyjazd był także okazją do podniesienia wiedzy w zakresie organizacji łańcucha dostaw żywności w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych a także rozwijania form sprzedaży w krótkich łańcuchach dostaw żywności. Dostarczył również wiedzy jak skutecznie docierać do klientów poprzez prowadzenie działań marketingowych i budowanie relacji z konsumentami.
Źródło i więcej zdjęć: https://mir.krakow.pl/artykuly/Małe-przetwórstwo-i-rolniczy-handel-detaliczny-(RHD)--szansą-dla-małych-gospodarstw---małopolscy-rolnicy-z-wizytą-w-woj.łódzkim,15588.html