IRWŁ w Powiecie Wieruszowskim spotkanie w sprawie ASF

Spotkanie w Łubnicach 30.06.2021r. w zawiązku z ASF

 

Dnia 30 czerwca 2021r. o godz. 10.00 odbyło się spotkanie w sprawie wystąpienia ogniska Afrykańskiego Pomoru Świń w gospodarstwie w Kolonii Dzietrzkowice,  gm. Łubnice. Inicjatorem i organizatorem spotkania był Pan Jerzy Karsznia – Przewodniczący Rady Powiatowej IRWŁ w Powiecie Wieruszowskim, w porozumieniu z Wójtem Gminy Łubnice – Michałem Pazek, oraz delegatem Rady Powiatowej IRWŁ w Powiecie Wieruszowskim z terenu gminy Łubnice – Panem Piotrem Hyłką. Na spotkaniu obecni byli: Pani Ewa Lech – Z-ca Łódzkiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii oraz Pan Leszek Przewłocki – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sieradzu, Dyrektor Biura Iż by Rolniczej Województwa Łódzkiego – Pan Jerzy Kuzański a także  rolnicy, producenci trzody chlewnej        z terenu gm. Łubnice.

 

Pani dr Ewa Lech stwierdziła, że wystąpienie Afrykańskiego Pomoru Świń na terenie województwa łódzkiego  m.in. w gm. Łubnice, i gm. Lututów była dużym zaskoczeniem. Wszystkie badania przeprowadzone na padłych i odstrzelonych dzikach, nie wykazały obecności wirusa. Zwierzęta na pewno nie przeniosły wirusa. Niestety, w tym przypadku zawinił człowiek. Sytuacja jesto tyle dziwna, że nie było wirusa u dzików a jest u świń. W związku z pojawieniem się wirusa, pojawia się sporo ograniczeń. Inspekcja Weterynaryjna natychmiast wdrożyła niezbędna procedury zwalczania ASF. 21 czerwca 2021r. odbyło się posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowegow Łodzi, pod przewodnictwem Wojewody Łódzkiego, z udziałem Głównego Lekarza Weterynarii. 26 czerwca 2021r. ukazało się Rozporządzenie Nr 12/2021 Wojewody Łódzkiego w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń na terenie województwa łódzkiego. Na chwilę obecną czekamy na decyzję   Komisji Europejskiej w sprawie wyznaczenia stref. Powiatowy Lekarz Weterynariiw Sieradzupodjął działania w celu zwalczania choroby. Przystąpionodo prewencyjnego wybijania stada świń w promieniu 1 km. od wystąpienia ogniska choroby.  Około 4,5 tys. świń zostało zlikwidowanych i zutylizowanych. To bardzo trudna sytuacja zarówno dla właścicieli zwierząt, hodowców trzody chlewnej jak i samej Inspekcji Weterynaryjnej. Taka profilaktyka jednak się sprawdza. Wszyscy hodowcy otrzymają należne im odszkodowanie za straty poniesione w związku z działaniami Inspekcji Weterynaryjnej (odszkodowanie należne jest m.in. za świnie zabite z nakazu Inspekcji Weterynaryjnej oraz za zniszczone pasze lub sprzęt). Na chwilę obecną trudno jednak określić, kiedy te odszkodowania będą wypłacone.

Ograniczenia będą stosowane w obszarach zapowietrzonych (min 3 km)               i zagrożonych (min 7 km)obowiązujących wokół gospodarstwa, w którym wystąpiła choroba.

Restrykcje dotyczą głównie przemieszczani świń z i do gospodarstw znajdujących się w tych obszarach. Jeżeli gospodarstwo utrzymujące świnie położone jest w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, wyznaczonym w związku z wystąpieniem ogniska ASF (obszary wymienione w rozporządzeniach powiatowego lekarza weterynarii lub Wojewody), obowiązuje bezwzględny zakaz wyprowadzania świń z tego gospodarstwa przez okres:

  • 30 dni - w obszarze zapowietrzonym,

Po 30 dniach należy zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii w celu uzyskania pozwolenia na przemieszczenie zwierząt z gospodarstwa.

Na obszarach zagrożonych i zapowietrzonych będzie możliwość przemieszczania zwierząt, ale pod pewnymi warunkami, które będą musiały być spełnione. Pani dr Ewa Lech przedstawiła jakie wymogi musza być spełnione, w przypadku przemieszczenia trzody chlewnej ze strefy III ( czerwonej) do rzeźni w PL:

  • musi być przeprowadzona analiza ryzyka;
  • pozwolenie Powiatowego Lekarza Weterynarii każdorazowe lub okresowe;
  • rzeźnia przeznaczenia jest zatwierdzona;
  • przetrzymywanie i ubój w rzeźni oddzielnie od innych  świń i dodatkowe czyszczenie i dezynfekcja uboju;
  • 24 h przed przemieszczeniem badanie kliniczne wszystkich świń w gospodarstwie w tym świń przemieszczanych dla każdej jednostki epizootycznej;
  • przeprowadzenie co najmniej jednej kontroli po utworzeniu strefy;
  • kontrola gospodarstwa co najmniej raz na 3 miesiące;
  • w każdym tygodniu wdrożone są wirusologiczne badania laboratoryjne próbek organów/ narządów od co najmniej 2 padłych szt. świń;
  • badania, prowadzone były co najmniej w ostatnich 15 dniach przed przemieszczeniem;
  • środki transportu muszą być: szczelne, zabezpieczone przed ucieczką zwierząt, dezynfekcja po każdym transporcie i osuszona przed ponownym załadunkiem, dezynsekcja jeśli konieczne;
  • trasa transportu musi być wcześniej wyznaczona;
  • trasa bez rozładunku i postoju aż do rozładunku w miejscu docelowym – kresowy odczyt z GPS;
  • wyznaczenie zakładu przeznaczenia przesyłki przez Powiatowego Lekarza Weterynarii miejsca pochodzenia za zgodą zakładu i właściwego dla zakładu Powiatowego Lekarza Weterynarii;

Mięso ze strefy czerwonej

Pan Leszek Przewłocki – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sieradzu, powiedział, że likwidacja stada świń w gospodarstwach w promieniu 1 km od wystąpienia ogniska choroby, wynikała z przepisów prawa i była niestety koniecznością, ale także czynnością korzystną, która ma służyć temu aby pozbyć się wirusa. To , że wybijaniu poddawane były zwierzęta zdrowe, jest niestety złudne. Jest szansa na pozbycie się wirusa i obciążeń wynikającychz tego tytułu, ale niestety związane jest to z działaniami i obciążeniami, które będą musiały zostać zastosowane przez hodowców. Strefa, w której utrzymywane są świnie powinna być bezpieczna. Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomniał o konieczności zachowania zasad bioasekuracji w stadach trzody chlewnej, których ścisłe przestrzeganie ograniczy możliwość przeniesienia wirusa ASF oraz jego dalsze rozprzestrzenianie. W przypadku gospodarstw, gdzie doszło do likwidacji   i wybicia świń, wprowadzenie nowych zwierząt może nastąpić po okresie ostatecznej i dokładnej dezynfekcji , kiedy nie będzie nowych ognisk choroby i tylko za zgodą Powiatowego Lekarza Weterynarii.

 

Pan Jerzy Kuzański – Dyrektor Biura Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego przypomniał, że wirus po raz pierwszy w Polsce pojawił się w 2014r. Jesteśmy trzecim województwem w kraju pod względem utrzymania trzody chlewnej. Jako przedstawiciele samorządu rolniczego musimy o tym wszystkim mówić i przekazywać na bieżąco wszystkie informacje w tym zakresie. Będą one dostępne na stronie internetowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego a także przekazywane przewodniczącym i delegatom Rad Powiatowych IRWŁ.

W trakcie spotkania padło wiele ważnych pytań ze strony hodowców, którzy dopytywali o warunki i wymogi, jakie będą musieli spełnić w tej nowej sytuacji, w jakiej się znaleźli. Pytali m.in. o to jak teraz będzie wyglądała sprzedaż tuczników i prosiąt? Jaka dokumentacja będzie obowiązywała? Kto zapłaci za badanie zwierząt, które mają być sprzedane? Czy są na terenie wyznaczone punkty, rzeźnie, o których będą mogli sprzedać świnie?  Rolnicy martwią się także o sprzedaż zboża, ponieważ firmy skupujące, nie chcą kupić      z obszarów z ograniczeniami. Ponadto może to także wpłynąć na cenę. W obliczu nadchodzących żniw sytuacja nie wygląda dobrze. Na te i inne zadane pytania odpowiedzi udzieliła Pani dr Ewa Lech – Z-ca Łódzkiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii oraz Pan dr Leszek Przewłocki – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sieradzu.

Jak zapewnił Przewodniczący Rady Powiatowej IRWŁ w Powiecie Wieluńskim – Pan Jerzy Karsznia a także Wójt Gminy Łubnice – Pan Michał Pazek, w przyszłości mogą zostać zorganizowane kolejne takie spotkania informacyjne, ponieważ tych spraw, problemów i wątpliwości jest wiele i trzeba pomóc rolnikom i hodowcom odnaleźć się w tej nowej sytuacji.

 

 

Magdalena Stępień

Specjalista ds. obszarów wiejskich

i obsługi Rady Powiatowej IRWŁ