W związku z przedstawieniem do zaopiniowania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rządowego projektu ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz o zmianie niektórych innych ustaw Zarząd KRIR przekazał 26 maja 2017 r. opinię, w której nie wnosi uwag do treści projektu. Wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „wolne od GMO” przyczyni się w opinii samorządu rolniczego do utrwalenia opinii o polskiej zdrowej żywności, pomoże w budowaniu marki polskich produktów żywnościowych bez GMO.
Projekt przewiduje możliwość dobrowolnego znakowania żywności pochodzenia roślinnego, wyprodukowanej bez użycia GMO, dla której istnieją odpowiedniki wytworzone z użyciem surowców modyfikowanych genetycznie. Znakować można będzie również produkty pochodzące od zwierząt, które nie były karmione paszami zmodyfikowanymi genetycznie. Producent będzie zobowiązany do udokumentowania pochodzenia surowców używanych do produkcji.
(Źródło: KRIR)