„Zielony Tydzień” w Berlinie

Internationale Grüne Woche Berlin (Berliński Międzynarodowy Zielony Tydzień), w skrócie Grüne Woche (Zielony Tydzień) to cykliczna impreza targowa organizowana od 1926 roku,  w styczniu, na terenach Targów Berlińskich. Obecnie jest to największa ekspozycja w świecie z zakresu żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Cieszy się dużym zainteresowaniem wystawców i zwiedzających z Polski. Rolę Kraju Partnerskiego 82. edycji targów, która trwała od 20 do 29 stycznia 2017 roku,  pełniły Węgry.

Na berlińskie targi miała okazję wyjechać grupa rolników z województwa łódzkiego, m.in. specjaliści z danych dziedzin, będący niejednokrotnie doradcami rolniczymi w terenie. Organizatorami, jak również uczestnikami wyjazdu, w dniach 19 - 21 stycznia 2017 roku, byli: Bronisław Węglewski Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego, Andrzej Komala Wiceprezes IRWŁ oraz członkowie Zarządu IRWŁ: Ewa Bednarek i Dariusz Kowalczyk, a także Dyrektor IRWŁ Jerzy Kuzański. Wraz z grupą z naszego województwa w targach uczestniczył Marek Mazur - Przewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego. 

 Targi Grüne Woche w Berlinie to jedne z najbardziej kolorowych targów na świecie. Przez cały tydzień zwiedzający z całego świata  mogli zobaczyć i spróbować pieczywa, mięsa i wędlin, ryb i owoców morza, nabiału, piwa, wina, szampana, miodów, przypraw, ziół i herbat nawet z najodleglejszych zakątków naszego globu.

Ponad 1700 wystawców z 66 państw, 400 tys. zwiedzających - w tym 10 tys. specjalistów, 4500 dziennikarzy z 65 państw, te liczby robią wrażenie. Dlatego targi w Berlinie to największe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe. Najnowsze narzędzia i maszyny rolnicze, wyposażenie oraz urządzenia produkcyjne dla rolnictwa i ogrodnictwa, nasiona, szklarnie to nie jedyna oferta, która była dostępna dla zwiedzających w czasie „Zielonego Tygodnia”. Popularnością cieszyły się firmy produkujące sprzęt kuchenny, wyposażenie kuchni i akcesoria techniczne dla gospodarstw domowych, a także, tak cenione teraz, usługi świadczone przez rolników wiążące się z wypoczynkiem i zakupami na wsi oraz informacje na temat energii ze źródeł odnawialnych. Wśród wielu atrakcji tegorocznych targów, dużo emocji wzbudziły pokazy bydła mlecznego i mięsnego, koni zimnokrwistych, a także starych ras zwierząt domowych, m.in. kóz z Turyngii, bydła ze Szwabii-Hall, osłów Poitou, bydła Höhenvieh. Berlińskie targi znane są również z odrobiny wiosny zimą. Wystawa w hali kwiatów przywodziła na myśl pierwsze jej promyki - tysiące tulipanów w najróżniejszych kolorach i wszystkie je można było kupić. Wśród ciekawostek i innowacji prezentowanych na targach można było znaleźć pojemniki do przechowywania żywności wykonane z drewna, biodiesel z rzepaku, butelki do szamponu z pszenicy, samochodowe części z Rycynusa, materiały izolacyjne z konopi, olej hydrauliczny ze słonecznika. Warto wspomnieć, że jednym z ciekawszych stoisk było to ze Słowenii, poświęcone kwestiom związanym z ochroną i zdrowiem pszczół, uznając ich wkład na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego oraz zachowania całego ekosystemu i naturalnej bioróżnorodności. Polska poparła wniosek rządu Słowenii o ustanowienie przez Organizację Narodów Zjednoczonych Światowego Dnia Pszczół. Swoje stoiska na targach miały również firmy i instytucje z Polski, m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które promowało polskie jabłka. Motywem przewodnim było hasło "Polska smakuje", a odwiedzający stoisko ministerstwa mieli okazję spróbować polskich produktów spożywczych, jak również zapoznać się z broszurami dotyczącymi polskiej żywości i rolnictwa. Na stoisku obecni byli przedstawiciele firm, których produkty zostały wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność oraz producenci żywności tradycyjnej, ekologicznej i regionalnej. Polskie zupy, kiełbasy, kabanosy, pasztety, śledzie, sery, pieczenie wieprzowe cieszyły się ogromnym powodzeniem.

Ze strony polskiego rządu berlińskie targi wizytował podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki, który m.in. wziął udział w konferencji pt. „Zdrowie świń w UE kluczem do osiągnięcia możliwości rynkowych” zorganizowanej przez Europejskie Stowarzyszenie Handlu Zwierząt Hodowlanych i Mięsa, przy współpracy z Komisją Europejską. Celem konferencji było zachęcenie sektora oraz właściwych instytucji państw członkowskich do współpracy w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia zwierząt dla mięsa wieprzowego, w kontekście wystąpienia wirusa ASF. Wśród prelegentów znaleźli się miedzy innymi Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukatis, przewodniczący COPA Martin Merrild oraz wiceministrowie rolnictwa Niemiec, Malty, Litwy i Finlandii. Polskie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostało zaproszone do udziału w konferencji celem przedstawienia perspektywy kraju dotkniętego ASF. W swoim wystąpieniu wiceminister Zarudzki poinformował, że ASF stanowi obecnie największe zagrożenie dla sektora produkcji mięsa wieprzowego w naszym kraju. Polska podejmuje intensywne, wielokierunkowe działania mające na celu zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa ASF na pozostałą część kraju oraz Unii Europejskiej.

W czasie targów odbyło się 9. Światowe Forum dla Wyżywienia i Rolnictwa 2017 (GFFA) - Forum Ministrów Rolnictwa, którego przewodnim tematem było: „Rolnictwo i woda kluczem do wyżywienia świata”. W dyskusji, oprócz polskiej delegacji, wzięło udział około 70 ministrów rolnictwa i wiceministrów oraz szefowie koncernów przemysłu spożywczego. Odbyły się również spotkania z Ministrem Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich Wielkiej Brytanii oraz Ministrem Środowiska i Rolnictwa Kraju Związkowego Saksonii.

Targi „Zielony Tydzień” to jedne z najważniejszych światowych targów konsumenckich przemysłu spożywczego, rolnictwa i ogrodnictwa. Producenci z całego świata korzystają z możliwości zaprezentowania swoich produktów na stoiskach narodowych oraz regionalnych, umacniając tym samym swój wizerunek na rynku niemieckim. Tradycyjnie też uczestniczą w nich regiony z Polski. W tym roku, oprócz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prezentowały się województwa: dolnośląskie, małopolskie, kujawsko-pomorskie, lubuskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie. Przedstawicielem naszego województwa była Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego, której członkowie promowali dorobek, osiągnięcia rolnictwa, a także najpiękniejsze miejsca na naszym terenie, promowali województwo łódzkie. Odbyły się również rozmowy mające na celu nawiązanie współpracy przez rolników i przedsiębiorców z województwa łódzkiego z polskimi i zagranicznymi kontrahentami. 

Targi w Berlinie cieszą się ogromną popularnością, ponieważ podczas ich trwania wystawcy mają możliwość prowadzenia sprzedaży własnych wyrobów. Sam udział w targach jest doskonałą okazją do promocji firm i nawiązywania bezpośrednich kontaktów handlowych z wystawcami z całego świata. Warto tam być!

 

Piotr Kociołek

Specjalista ds. rolnictwa ekologicznego

Doradca rolny